vrijdag, juli 18, 2008

Aan Joël De Ceulaer, de nieuwste eco-negationist

Aan Joël De Ceulaer, de nieuwste eco-negationist

In het artikel “Op het tweede gezicht” veegt Joël De Ceulaer de groene ideologie als een leugenachtig monster onder de mat in een best entertainende pagina in Knack. Gaat er als warme broodjes in waarschijnlijk.

Het klinkt waarschijnlijk te ‘wetenschappelijk’ maar weet Joël dat uit een studie van 2004 door het vakblad Science blijkt dat in geen enkele van de 928 relevante publicaties met peer review kwaliteitscontrole de stelling betwist wordt dat de aarde aan het opwarmen is en dat de mens (lees: het rijke Noorden) daarvoor de hoofdverantwoordelijke is? Wat mij betreft mag de wetgeving op negationisme uitgebreid worden. Meer dan de helft van artikels over het klimaat in de pers trekken immers de opwarming en de mens die daar achter zit in twijfel. Ze scheppen daarmee twijfel bij de bevolking, terwijl de miljoenen in het Zuiden die nu reeds aan de gevolgen sterven evenveel respect krijgen als de joden in de 2e wereldoorlog.

Joël schrijft dat het eco-onzin is om de minsten onder ons te behoeden voor het onheil dat met de opwarming ‘zou gepaard gaan’. Dat is dus net hetzelfde als zeggen dat de holocaust slecht ‘zou geweest zijn’ voor de joden. Lees eens een beetje literatuur jongen, zoals die van de IPCC, een wetenschappelijk panel dat een consensus vormt over wat we weten omtrent klimaatverandering (inclusief de gevolgen). En als je zowel de Groenen als de wetenschap niet gelooft, ik heb anders best nog wat originele vakantietips.

Bezoek het bergdorp Halji in Nepal eens. Een gletsjermeer barstte er vorig jaar uit zijn voegen waarbij de vloedgolf een dorp dat al 500 jaar bestond vernielde. Ga eens naar het Noorden van Pakistan, ik kwam er een man tegen die met een schop en een zak cement de strijd voerde met gaten in hun irrigatiekanaal dat op springen stond door veel te snel smeltende gletsjers. De bergen niets voor jou? Eerder een zon, strand en zee liefhebber? Prima, de Aralzee in Kazachstan heeft het allemaal. Voor die laatste zou ik niet te lang talmen, ze is bijna verdwenen en toen ik er vorige week passeerde was het er boven de 40 graden. Aan het huidige verdampingstempo zou ik er geen jaar meer mee wachten. Vergeet je frigobox niet, de catering van de honderdduizenden mensen die van de zee afhankelijk zijn laat soms een beetje te wensen over.

Ach Joël, dit soort ‘verhalen’ dringt waarschijnlijk niet door terwijl je dit leest, in je vervuilende vliegtuig of auto op weg naar een zonnige bestemming in wat voor jou het zuiden is: de Spaanse Costa Brava of Tenerife. En geef het maar toe, eigenlijk hoop je stiekem dat het in België een graadje meer wordt. Veel leuker dan de realiteit onder ogen te zien is het belachelijk maken van een paar goedbedoelde kleinschalige initiatieven en meteen de hele groene ideologie te klasseren ter hoogte van de getuigen van Jehova. Terwijl jouw maag in de knoop geraakt van ecosmossen raken die van miljoenen in het Zuiden in de knoop door klimaatveranderingen waar wij in het rijke en vervuilende Noorden de oorzaak van zijn. Denk je daar nog eens over na voor je onze bevolking nog eens misleid met een ‘leuke’ column?