zaterdag, september 13, 2008

De link tussen de wereld van Sarah Palin en uw kinderen

Groot nieuws! Bush junior onderneemt een actie omtrent het klimaat! Door in zijn thuisstaat Texas de noodtoestand uit te roepen naar aanleiding van orkaan Ike, de zoveelste megaorkaan dit seizoen, krijgt zijn achtertuin federaal geld. Mooi voor zijn supporters ‘at the ranch’. Zou het niet nog fijner zijn geweest mocht onze moderne kruisvaarder de afgelopen 8 jaar een handje meegeholpen hebben om te vermijden dat een land als Haïti 4 orkanen op 3 weken over zich heen krijgt met duizenden doden en een miljoen daklozen als gevolg? Als het op oorlog voeren aankomt is een preventieve aanval volgens de Bush doctrine best ok, waarom geen preventie actie tegen de klimaatoorlog? Want dat is het eigenlijk wel, een wereldwijde oorlog die miljoenen mensenlevens kost en steeds verder uit de hand aan het lopen is. De wetenschap is het al lang eens dat het de mens is die steeds meer en sterkere orkanen veroorzaakt maar Bush is als een kikker in een pan met water die op het vuur wordt gezet. Die beweegt ook niet als het water opwarmt, zelfs niet als het gaat koken.

Zijn vriendje Mc Cain (die 90% van alle voorstellen van Bush goedkeurde) heeft ondertussen een zekere Sarah Palin als vice gekozen. Deze sympathiek ogende dame omschrijft zichzelf als een pitbull met lippenstift. Om u een idee te geven: wat haar betreft mogen ijsberen vanuit helikopters neergeschoten worden. Gevraagd of ze klaar is om de troepen te leiden brengt ze haar voorzitterschap van de scouts van Alaska aan. Op milieuvlak pleit Sarah voor wat best kan doorgaan als het meest anti - groene standpunt in Amerika, wat toch niet makkelijk is in deze sterke competitie. Palin zit nog in het stadium van de ontkenning. Hoewel duizenden wetenschappers van over heel de wereld het eens zijn dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming der aarde trekt Sarah het toch in twijfel. Straks ziet ze nog een link tussen de 40% ijs die uit haar staat verdwenen is, het rosewell incident en de recente vondst van ijs op mars.

Waarom Sarah relevant is? Omdat Sarah diens chef Mc Cain in de peilingen tot boven Obama uitstuwt. Omdat Sarah ook onze toekomst op het spel zet. Waar Mc Cain nog twijfelde of het wel verstandig is om nog meer olie uit erg gevoelige gebieden in Alaska te halen is haar motto: drill drill drill!

Daarmee is de inzet van de verkiezingen in november duidelijk. Ofwel gaat we voor een beleid dat alvast het woord Kyoto durft uitspreken, ofwel gaan we naar een regime dat erger dan de nazi’s wordt. Als je de gevolgen van een door hen gepropageerde business as usual scenario op klimaatvlak naast de holocaust zet is dat niets overdreven. Even wat cijfertjes. Onder business as usual komen er tegen 2050 meer dan een miljard Aziaten in waterproblemen, moeten honderden miljoenen Afrikanen migreren (uiteraard vooral richting Europa) en sterven er binnenkort jaarlijks miljoenen mensen aan de gevolgen. Voor alle duidelijkheid: de VS alleen zijn verantwoordelijk voor een derde van de historische uitstoot, per capita nog steeds 5 keer meer als de Chinezen.

Is het bij ons zo veel beter? Ja en nee. Ook de EU neemt een groot deel van de uitstoot voor zijn rekening, maar de EU is wel de voortrekker in de internationale onderhandelingen om er iets aan te doen. Dezer dagen zijn industriële lobbies echter druk bezig om de EU emissie reductie doelstelling naar beneden te halen tot een peil die zal leiden tot 3,6°C opwarming, ver boven het niveau van 2°C dat wetenschappers wereldwijd aanschouwen als het point-of-no-return. Er zijn namelijk talrijke elkaar versterkende processen die de mens met geen geld ter wereld kan tegenhouden eenmaal de opwarming een te hoog niveau bereikt heeft. Ik bespaar u de details, maar tik gerust eens greenhouse feedback effects in bij google.

Wie denkt dat orkanen en droogte een ver-van-zijn-bed show zijn kan beter nog eens nadenken. Dat skiën in de Alpen niet meer mogelijk is? Een luxeprobleem. Dat dit ook bij ons voor waterproblemen zal zorgen? Geen twijfel. Niet alleen de mango’s zullen duurder worden, ons dagelijks eten zal zonder twijfel een steeds groter aandeel van onze inkomsten opeten. Ook overstromingen zitten in de lift, nu al stelde men in België 5 keer meer overstromingen vast als in de jaren 90. Onder een business as usual scenario is het een kwestie van tijd voor de 1e malariamug ook hier toeslaat en de Antwerpse kathedraal onder water staat. Kijk eens op www.hierbeginthet.be en op www.compenco2.be wat je zelf kunt doen om te vermijden dat je kinderen aan allerlei tropische ziektes blootgesteld zullen worden. Wil je meer weten over Sarah? Heel leuke site: www.stopsarahpalin.com/ en ook: http://www.desmogblog.com/palin-denies-climate-change-realities-on-first-day-as-mccains-running-mate.