zondag, december 18, 2005

inleiding over xidas-raipur en prerak

Na de korte intro over XIDAS-jabalpur (de moederorganisatie zeg maar) en de SHGs alvast een inleiding over de twee organisaties waarmee ik de komende 3 maanden zal samenwerken. Voorlopig ben ik nog bezig met het maken van een powerpoint en paper over de werking van XIDAS-Raipur en Prerak die gebruikt zal worden op een meeting in januari, ergens in België, alwaar potentiële donors bijeen zullen komen. Het is niet de hoofdreden waarom ik hier ben maar wel erg nuttig voor Broederlijk Delen (BD) en bovendien erg leerrijk voor mij, omdat ik op die manier meteen de organisaties goed ken en ook voor mezelf weet wat er in de mogelijkheden ligt voor mn eigen project. Tegen 31 december moet dit klaar zijn en nadien komt het echte werk. Voor ik mijn eigen werk uitleg schets ik kort de organisaties waar ik de komende drie maanden mee zal werken.

Zowel xidas-raipur (vanaf nu gewoon xidas genoemd) als prerak gebruiken op de ene of de andere manier de SHG structuur. Beide organisaties komen op voor de gemarginaliseerden plattelandsbewoners en beide organisaties opereren zowel op het economische, sociale als politieke vlak. Beide organisaties hebben overigens in hun jonge bestaan reeds een nationale prijs voor hun projecten ontvangen van de Indische overheid.

Toch verschilt zowel de doelgroep als de focus aanzienlijk. Een korte vergelijking.

Doelgroepen;

De verbetering van de algemene economische, sociale en politieke positie van de gemarginaliseerde plattelandsbewoners, die met +- 750miljoen zijn, ten opzichte van de sterk opkomende stedelijke middenklasse in India, geschat op 150 miljoen (de overige 150 miljoen bestaan hoofzakelijk uit de zeer arme sloppenwijkbewoners)

De verbetering van de algemene economische, sociale en politieke positie van de meest gemarginaliseerden plattelandsbewoners tov de rest van de rurale bevolking. De laagste kasten, gehandicapten en vrouwen, die op het niveau van het individu, gezin, dorp of regio zwaar gemarginaliseerd worden.

Focus ;

De economische welvaart, het verhogen van het inkomen en de productie, op een duurzame en zelfdragende manier.

De politieke welvaart, het verhogen van de inspraak van gewone plattelandsbewoners in hun eigen lokale dorpspolitiek en in de nationale politiek. "Institution building" op het dorpsniveau.

De sociale welvaart, verhogen van sociale zekerheden en rechten zoals gelijke kansen en vrijheid van meningsuiting binnen de eigen gemeenschap en het gezin.

Voor Xidas staan de eerste doelgroep op de voorgrond. De focus ligt vooral op het economische en het politieke aspect maar het politieke aspect staat in de eerste plaats in functie van het zelfdraagzaam maken van het economische. De focus ligt in het algemeen op armoede en hoe daar uit te geraken, op een duurzame manier.

Enkele resultaten

Kleine waterreservoirs voor landbouw in het droge seizoen, waterputten, irrigatiekanaaltjes en mini aarden dammetjes werden onder de noemer van een geïntigreerd waterbeheer geconstrueerd.

Oprichting van 106 SHGs, allen met een bankrekening.

Op korte tijd hebben reeds meer dan 40 SHGs een lening van de bank gekregen en zijn begonnen met tal van inkomensgenererende activiteiten; kleine winkeltjes in de dorpen zelf,
introductie van visvangst in de kleine waterbasins die ook voor irrigatie dienen, opslag van rijst en bloemen zodat ze op een later moment op de markt gebracht kunnen worden, wanneer de prijzen tot 5 keer hoger zijn, maken van bamboomanden en koorden die op de markt verkocht worden...

Alle SHGs hebben op tijd hun lening terug betaald en sommige SHGs hebben reeds een 2e, hogere lening kunnen krijgen om hun activiteiten uit te breiden.

In totaal meer dan 500 000 rupee spaargeld gecreëerd waarmee dorpelingen op elk moment plotse dringende financiele problemen kunnen opvangen door intern binnen de eigen SHG kleine, korte termijn leningen aan te gaan, volledig volgens hun eigen afspraken.

Een overkoepelende structuur voor alle SHGs werd opgericht, opgemaakt uit SHG leden, vrijwilligers en verkozen gemeenteraadsleden. De nodige training hiervoor wordt nu reeds gegeven en eenmaal Xidas zich terug trekt zal deze lokale structuur de coordinerende, stimulerende rol van xidas overnemen en enkel nog op xidas een beroep door voor technische raad of sporadische bijkomende training.

Bij Prerak staat de tweede doelgroep op de voorgrond, de gemarginaliseerden binnen de reeds gemarginaliseerde groep van plattelandsbewoners. De blinden, de kastelozen (tribals) en de vrouwen krijgen er speciale aandacht. De focus ligt vooral op sociale transformatie en gelijke kansen en rechten. Men heeft eveneens inkomensgenererende activiteiten en een lokale politieke structuur maar die zijn ondergeschikt aan het grotere doel, dat van de sociale transformatie. Prerak is ook eerder een politieke organisatie of beter beweging, die mensen verenigd rond manifestaties voor de rechten van de tribals, zonder daarbij aan te sluiten bij de ene of de andere politieke kleur of partij.

Enkele resultaten

Een campagne rond oogziektes leidde tot meer dan 1000 succesvolle oogoperaties en aangedreven door de overweldigend positieve reacties wordt de campagne uitgebreid naar andere regio’s. Via een oogcentrum krijgen dorpelingen gratis diagnoses en worden mensen met oogziektes begeleid naar een oogkliniek. Een nationale prijs voor dit programma alleen werd toegekend door de Indische overheid.

Naast de operaties wordt er ook gewerkt rond de begeleiding van slechtzienden en blinden en waar mogelijk worden ze ook ingeschakelt in kleine inkomensgenererende activiteiten, afhankelijk van hun mogelijkheden. Ook op educatief gebied is er een intense begeleiding en training van leerkrachten die hen nu ook braille leren en aangepaste lessen voorbereiden. Aangepast schoolmateriaal voor blinden en slechtzienden wordt door Prerak voorzien.

Alle SHGs bestaan uit vrouwen en na verloop van tijd werken ze rond tal van inkomensgenererende activiteiten zoals; viscultuur, geiten productie, opslag van honing, bloemen en planten die op een later tijdstip op de markt verkocht worden aan een veel betere prijs, productie van lokale bakstenen, landbouwcooperatieves, ...

Een overkoepelend dorpsorgaan helpt in grotere problemen op dorpsniveau en oefent druk uit op de lokale politiek om bepaalde problemen die vanuit de SHGs omhoog aangebracht worden aan te kaarten.

Seminaries, workshops en trainingen worden georganiseerd om de organisatorische capaciteiten en human capital in het algemeen op te bouwen. Vrouwen worden gestimuleerd om voor hun mening uit te komen en hun rechten in handen te nemen.

Tal van landbouwverbeterende activiteiten worden opgericht, zoals het nivelleren en klaarmaken van stukken land die voordien niet voor landbouw gebruikt werden, composthopen met natuurlijke materialen en verschillende methodes afhankelijk van het nodige gebruik worden geconstrueerd en faciliteiten voor de opslag van water en irrigatie van velden worden opgericht.

Een kruidentuin en andere nieuwe gewassen worden gedemonstreerd in een speciaal daarvoor voorziene plantage in het werkgebied. Landbouwers kunnen naar hier komen, uitleg krijgen en de nodige materialen en bijstand krijgen om ze zelf uit te proberen op hun velden.

Onderwijs en gezondheidsvoorzeiningen gericht op de armsten onder de dorpelingen. Lokale kennis van onderwijs en geneeskunde wordt in de programmas verwerkt zodat de kennis bewaart blijft en men bv minder afhankelijk hoeft te zijn van geïmporteerde geneesmiddelen of denkwijzen.