In Nepal dreigt opnieuw chaos
KATHMANDU, 19 september 2007 (MO) - Vier maand en een half na hun toetreding verlaten de voormalige Maoistische rebellen de Nepalese regering. Tijdens een massabijeenkomst in Kathmandu op dinsdag 18 september werd opgeroepen om eerst een republiek uit te roepen en dan pas verkiezingen te organiseren. Die zijn voorzien voor 22 november, maar komen door deze beslissing ernstig in gevaar.
De Maoisten dreigen met een boycot van de verkiezingen. Nochtans vormen die een absolute voorwaarde om stabiliteit, wederopbouw en duurzame vrede te brengen.
De beslissing om uit de regering te stappen komt op een moment dat alle andere partijen ook voor een federale republiek ijveren. Het grootste verschil is dat die andere partijen dit willen uitwerken tijdens de grondwettelijke vergadering, waarvoor de verkiezingen georganiseerd worden. Ironisch genoeg zijn de jarenlange eisen van de Maoisten (een grondwettelijke vergadering en een republiek) in die mate door de mainstream overgenomen dat ze als politieke partij nog weinig speelruimte over hebben.
De Maoistische partijtop beseft bovendien dat de verkiezingen hun goed onderhandelde positie in het parlement in gevaar brengt. Opiniepeilingen tonen aan dat hun populariteit tanende is. Door uit de regering te stappen kunnen ze opnieuw radicalere eisen stellen en massale betogingen organiseren, iets wat hen nog altijd beter ligt dan regeren. Voorlopig grijpen ze nog niet terug naar de wapens. Ze spelen wel hoog spel: ofwel nu een republiek ofwel de totale chaos.
Ondertussen blijft het ook erg onrustig in het zuiden van het land. Na de moord op een anti-maoisten leider zaterdag nam een razende menigte zondag wraak met als gevolg zeker twee doden en een straatverbod in Butwal, een grote stad in het zuiden. Ook maandag vielen er zeker drie doden bij bomaanslagen in het zuiden. Lokale groepen eisen er meer autonomie, sommigen willen het laagland zelfs afscheiden van Nepal. Ook hier heeft de overheid al een aantal stappen in de richting van meer autonomie gezet, maar blijkbaar te laat en te weinig. Als de verkiezingen weer uitgesteld of afgelast worden neemt de kans op een nieuwe burgeroorlog of staatsgreep weer toe.
<< Home