woensdag, november 28, 2007

“There’s some monkey business going on here”

Als je ooit in Kathmandu het werelderfgoed Swoyambhunath bezocht hebt zul je ze zeker herinneren: de kleine wilde aapjes die je overal vergezellen. In de volksmond staat de tempel bekend als ‘monkey tempel’. Uit een recent gepubliceerd rapport blijkt nu dat deze apen op illegale wijze door Amerikaanse labo’s getest, ontvoerd en vermoord werden, in naam van de medische wetenschap.

Toen de Nepalese pers in 2003 achter deze praktijken kwam liet de koning snel een wet passeren die deze export legaal maakt. Dit is volledig tegen de internationale trend, waarbij veel landen de export van apen net verbiedt. Bij een transport uit Indonesië stierven alle 110 apen. Bovendien is bewezen dat er op grote schaal mishandeling plaats vindt eenmaal de dieren in de labo’s in de US zijn. Het rapport vermeld ook dat het koningshuis profijt heeft bij de verkoop van Nepalees wild. Neushoorns worden aan Europese zoo’s ‘geschonken’ waarna er steeds 250.000$ bij een rekening van het koningshuis terecht komt.

De koning mag dan wel aan de kant staan, er bestaan nog steeds geen wetten die dieren beschermen. De massaslachting van geiten tijdens het belangrijkste festival, Dashain, is een ander en gevoelig onderwerp om als buitenlander over te praten. Het maakt volgens sommigen deel uit van ‘de cultuur’. Toch begint men ook in Nepal na te denken of al dat bloedvergieten wel nodig is. In de Nepalese media verschijnen steeds meer kritische artikels. Internationale fotografen waren in hun nopjes met de honden die bij het Tihar festival bloemenkransen rond hun nek krijgen, maar alle andere 364 dagen van het jaar schopt en slaat men er flink op los. Ook buffeltransporten naar Kathmandu zijn afgrijselijke taferelen, waarbij de dieren die onderweg sterven aan de kant van de weg gedumpt worden.

Het goede nieuws is dat verschillende Nepalese organisaties zich steeds actiever voor dierenrechten beginnen in te zetten. De campagne “there’s some monkey business going on here” werd onlangs door Jane Goodall in de kijker gezet en kreeg daarmee internationale aandacht. Ondanks deze druk blijft de handel in apen voorlopig gewoon doorgaan. De regering heeft blijkbaar andere katten te geselen.

Wie de petitie tegen deze handel wil tekenen of meer info wil: www.stopmonkeybusiness.org