Van Bali tot Halji; een voorbeeld van klimaatrampen
Tienduizend experts en politici praten in Bali over een nieuw klimaatplan. De tragedie van Halji komt er waarschijnlijk niet aan bod, maar illustreert heel goed waarom die top zelfs voor de meest geïsoleerde bergvallei van Nepal van levensbelang is.
Enkele feiten op een rijtje. Uit een recente studie blijkt dat de temperatuur in Nepal 0,41ºC per decennium stijgt, waardoor sommige gletsjers 70 meter per jaar terugtrekken. In totaal staan door die steeds snellere smelt in Nepal en Bhutan samen nu al 44 gletsjermeren op uitbarsten. Wat opvalt is dat bij elke nieuwe studie blijkt dat de gletsjers in de Himalaya veel sneller smelten dan eerst gedacht. Naast de desastreuze lange termijn gevolgen voor de watertoevoer van meer dan een miljard mensen zijn er ook hier en nu kleinere rampen die zich voltrekken.
In juni 2007 barstte er boven Halji, het meest Noordwestelijke dorp van Nepal, een aangezwollen gletsjermeer. De vloedgolf die volgde nam de enige brug mee en sneed een diepe brede kloof dwars door het midden van hun enige mogelijke landbouwgronden. De kloof garandeert verdere onherstelbare erosie van de weinige velden die het dorp nog rijk is (zie foto’s). Aangezien deze velden voor de geïsoleerde gemeenschap zo goed als de enige bron van inkomsten en eten zijn hangt de hele overleving van dit dorp van de reeds magere productie af. Zonder hulp van buitenaf kunnen de mensen van Halji toegevoegd worden aan de groeiende lijst van chronisch honger lijdende groepen in Nepal. Slachtoffers van klimaatopwarming moeten niet enkel bij laag liggende eilandgroepen gezocht worden. Hier en nu brokkelen eeuwenoude berggemeenschappen in sneltempo af. Het verschil met vroeger is dat we dankzij de IPCC (International Panel on Climate Change) nu weten dat hún neergang veroorzaakt is door ónze uitstoot.
<< Home